Wat is een goede voeding? 

Een goede voeding is een voeding dat bestaat uit voldoende: goede koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen die het lichaam elke dag nodig heeft.

Ons lichaam is gebouwd om te bewegen, te jagen en voedsel te zoeken. In onze huidige samenleving is dit niet meer nodig. We halen ons eten uit de supermarkt, het werk wat we doen vraagt van het merendeel van ons geen al te hoge lichamelijke inspanningen. En na het werk? Televisie kijken, bezoekje aan kennis of vrienden.

Wat doe je aan sport? Iedereen wil graag een goed getraind lichaam, maar daar moet je wel wat voor doen. Het is vaak even een drempel over. De tijd goed indelen en op liefst dezelfde tijdstippen op bepaalde dagen sporten zodat het een gewoonte wordt.

Naast sporten is een gezonde en goede voeding onmisbaar. (Het woord voeding wordt normaal gesproken alleen gebruikt voor het voedsel dat macronutriënten [eiwitten, koolhydraten en vetten] en micronutriënten [vitaminen, mineralen en sporenelementen] bevat.)

Wat is sportvoeding?

Voor veel mensen is normaal eten al moeilijk genoeg. Door de grote variatie in het voedsel is het moeilijk kiezen wat de juist voeding is.

Voor sporters wordt het nog een stuk moeilijker. Er zijn namelijk verschillende soorten disciplines van sport en dan komt ook nog eens de intensiviteit erbij kijken.

Wanneer je als sporter optimaal wilt presteren dan moet je een goede combinatie vinden waarmee je optimaal presteert en ook nog eens snel herstelt. Vooral het herstel is uiteraard erg belangrijk. Want wanneer je niet snel herstelt zal dit de prestaties zeker niet ten goede komen.

Een goede en uitgebalanceerde voedingspatroon is erg belangrijk tijdens het sporten en om prestaties te leveren. Maar wat is nou goede sportvoeding en welke sportvoeding hoort bij welke sport?

Essentieel voedingsstoffen in de sportvoeding zijn:

– Koolhydraten

– Vetten

– Eiwitten

– Vitamine

– Mineralen

– Water

Je hebt sportvoeding voor de duursporters, spelsporters en krachtsporters. Voor elke sporter is in de sportvoeding koolhydraten de belangrijkste energie leverancier en eiwitten belangrijk voor herstel en spieropbouw.

Sportvoeding voor spelsporten

De trainingsduur van deze sporters zijn minder lang maar variërend van rust momenten tot hoge inspanningen, dit noemen we interval. Het totale energie verbruik is lager als bij een duursporter.

De energie voor deze activiteiten haalt het lichaam nog meer glycogeen voorraad in de spieren en minder uit vetzuren dan een duursporter. Dus extra koolhydraten in de sportvoeding is essentieel voor een spelsporter. Is de glycogeen (omgezette koolhydraten) voorraad in het lichaam op dan zal het lichaam eiwitten gaan gebruiken voor de energie.

Eiwitten zijn niet zulke goede brandstof maar veel belangrijker voor de spieropbouw en herstel van het lichaam. Eiwitten zijn net zo belangrijk als bij duursporten maar niet voor de energie maar voor het herstel.